Тюркоаз- полу-скъпоценен камък

                              Тюркоаз



Тюркоазът (тюркизът) е фосфатен минерал, полускъпоценен камък, използван още 5000 г. пр. Хр. в праисторическото селище Орлово, Хасковско (България). В Древен Египет се е добивал от Синайския полуостров.
 В буквален превод тюркоаз означава "турски камък". Това име е дадено поради това, че е внасян в Европа през Турция от Персия, където са били експлоатирани негови находища. Цветът на камъка варира в разнообразни нюанси: жълт, зелен, син и други цветове, които се доближават до синьото. Находища на този минерал са известни в Средна
Азия (Иран, Узбекистан, Казахстан, Таджикистан), Китай, САЩ, Австралия и други страни. В България е установен в Източните Родопи. Енергията на тюркоаза помага за успех, носи щастие. В миналото и сега жените зашиват малко камъче в дрехата на мъж, за да ги обича. Отблъсквайки негативната енергия тюркоазът помага на притежателя си да се справи със завистниците, пази от собствените лоши мисли, които могат да програмират лоши събития. Успокоява болките в гърлото, лекува очите – органът, който е много важен за Стрелците.

Hand Made Jewelry VANIS
 Тюркоазът бил част от медицинското оборудване на повечето лекари през XV век; те твърдели, че противодейства на всяка отрова. Освен това го стривали на прах и правели от него еликсир срещу ухапване от скорпиони и страдания, причинени от обсебване на демони; лекували преуморени очи, като слагали върху тях тюркоази или карали хората да ги съзерцават.
 Ако притежателят му се разболеел, камъкът избледнявал; а след смъртта му губел цвета си, докато не попаднел в ръцете на новия си здрав собственик. 
Руският цар Иван Грозни дълбоко вярвал в това, както твърди един от пратениците на кралица Елизабет I.
  Старите перси знаели и друга магия, свързана с тюркоаза. Според тях, ако сутрин той блести в яркосиньо, денят ще бъде щастлив и прекрасен. Според едно тяхно заклинание за късмет и прогонване на злото, човек трябва да види върху тюркоаз отражението на новата Луна.
Hand Made Jewelry VANIS
  Американските индианци и тибетските будисти ценели високо тюркоаза. Според тях, той давал живот и дихание на Земята и всички нейни създания, освен това пазел и защитавал тялото и душата. И в двете култури го съчетавали с червен корал, като символ на жизнената сила.
  Тюркоазът се смята за символ на щедрост, искреност и привързаност. Той съхранява приятелството и дори може да превърне враговете в приятели. 
 По традиция се смята, че носи късмет само ако е подарен, а не купен.    
 За да запази цвета си, тюркоазът трябва от време на време да се поставя в гореща сапунена вода. 


Източник- Уикипедия, свободната енциклопедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар